top of page

Els nostres arguments

Increïble Comestible Cerdanyola

Qui som?

Increïble Comestible Cerdanyola és un col·lectiu, sense ànim de lucre, composat per diferents persones, de totes les edats, que desitgen transformar l’espai públic del municipi, tot millorant la seva qualitat amb molts pocs recursos materials. Aquesta iniciativa ja va néixer a Todmorden (Anglaterra), l’any 2008. Avui dia, molts pobles del Regne Unit i França, també estan portant-la a terme. Així doncs, vam decidir que, donades les circumstàncies del nostre municipi, aquí també podia tenir lloc.

Què fem?

Introduïm un nou ús a l’espai públic de la ciutat: el cultiu agrícola. Tot i així, la nostra tasca va molt més enllà: es basa en “activar l’espai públic” a molts nivells. No només ens dedicarem a cultivar, no tindria cap sentit. Així doncs, fomentarem un ús cívic, educatiu i actiu dels espais públics, preocupant-nos aspectes com la seguretat, el manteniment, la neteja, el disseny, la construcció, la història, etc.

Com ho fem?

Transformant alguns dels jardins i espais verds públics de la ciutat en horts urbans, és a dir, espais capaços de generar aliment. Com ja hem dit, la transformació, no només es basa en el fet treballar la terra, en la transformació física de l’espai deteriorat amb la “plantada” corresponent. També proporcionarem informació a totes les persones que s’adrecin a nosaltres sobre la iniciativa. De la mateixa manera que també educarem a tots el públics catalogant les espècies que cultivem, oferint dades de tot tipus: temps de floració, temps de collita, freqüència del reg, etc. I finalment, el més important, gràcies al “calendari de reg”, responsabilitzarem a veïns i veïnes del propi manteniment i reg de l’espai públic, tasca que veuran recompensada amb fruites, hortalisses i plantes aromàtiques. Per aquests motius, entenem que aquesta iniciativa precisa d’una sèrie de trobades (en procés) amb grups representatius de diferents àmbits al municipi: responsables de diferents àrees de l’Ajuntament (medi ambient, seguretat, participació, educació, cultura, etc.), responsables del comerç a la ciutat, responsables dels centres educatius, comunitats de veïns, entitats del municipi, i un llarg etcètera. Entenem que, només així, aconseguirem una iniciativa el més integradora i transversal possible.

Perquè ho fem?

Perquè, entre totes (tu també), volem millorar la qualitat dels espais públics de la nostra ciutat.

Perquè posem en crisi la utilització d’aigua potable, d’una qualitat excel·lent, en el reg dels espais públics, només amb objectius estètics. L’estètica ha de ser també funcional.

Perquè coneixem, com moltes teories sociològiques urbanes avancen, que el propi ús de l’espai públic genera benestar i seguretat a la pròpia activitat urbana. Espais públics oblidats, amb la presència de persones, recuperaran la seguretat i forjaran una nova identitat.

Perquè totes hem de ser responsables de l’ús de l’espai públic. Entenem que totes les persones que viuen al municipi han de prendre cura del seu entorn, i no han de dependre de les brigades de jardineria, manteniment i neteja perquè l’espai públic tingui bona qualitat.

Perquè volem fer conèixer als infants el passat agrícola de la ciutat. Alguns dels barris de Cerdanyola, parlem de Banús i Fontetes, no fa gaire eren grans espais agrícoles que avis i àvies encara recorden. Òbviament, amb aquestes accions no farem pas desaparèixer els alts edificis, però si aconseguirem restablir nous vincles amb la terra de moltes persones dintre d’una àmplia franja d’edat. Nous vincles que segur serviran per fer reflexionar (i així ho intentarem), a totes les persones que vegin alguna de les accions, sobre l’origen dels aliments.

On ho fem?

Després d’una anàlisi acurada de la realitat física i social dels espais verds urbans del municipi (jardins, jardineres, parterres, escocells, etc.), només aquells que es trobin en un estat crític seran objectiu d’aquesta proposta. La pròpia comprensió de la realitat marcarà allà on actuarem. Així, participarem els espais verds públics que: pateixen contínuament agressions incíviques (brossa, caques, etc.); romanen àrids i la pròpia vegetació es troba morta o en mal estat; requereixen molta aigua per ser mantinguts únicament amb objectius estètics; o bé resten propers a diferents equipaments municipals i edificis de l’administració.

Inicialment, ens vam ubicar en un lloc cèntric com la Pl. Abat Oliba, amb el principal objectiu de fer créixer la proposta a nivell informatiu. Però, en una segona fase, l’objectiu és que cada barri, comunitat de veïns, equipament, disposi d’un espai públic d’aquestes característiques.

Quan ho fem?

Cada dissabte, des de que es va iniciar aquesta proposta, realitzem una “plantada” en la que tothom hi pot participar i serà benvingut/da.


Destacats
Recents
Arxiu
Cerca per etiquetes
No hay etiquetas aún.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page